Skal du købe originale eller kompatible blækpatroner?

Når du skal på jagt efter ny blækpatron til din blækprinter, kan det være svært at finde rundt i, om det skal være originale eller kompatible (uoriginale) blækpatroner, du skal have fat i.

Hvad er forskellen?

En original patron er produceret af den samme producent, der har produceret din printer. Så hvis HP har produceret din printer, vil de originale patroner også være HP blækpatroner. En kompatibel patron er produceret af en uafhængig producent, der ikke har noget at gøre med produceringen af den originale printer.

Før i tiden var holdningen den, at de kompatible blækpatroner var af ringere kvalitet end de originale, og at de endda kunne ødelægge din printer. Sådan forholder det sig dog ikke længere, og i dag er kvaliteten af de kompatible blækpatroner på højde med de originale patroner.

Prisen på printere er faldet drastisk

Der er sket meget indenfor printere og printerudstyr de seneste 10 år, og prisen på printere er faldet drastisk. Producenterne har derfor været nødsaget til at sætte priserne på printere ned, da konkurrencen er intensiveret.

Da producenterne ikke længere kan tjene penge på salg af printere, bliver de nødt til at tjene penge et andet sted; ved at sælge dyrere blækpatroner. Derfor er prisen på originale patroner steget så kraftigt, mens mængden af blæk i patronerne er faldet.

Så hvad skal du vælge?

Der er derfor ikke umiddelbart nogen fordel ved at købe originale patroner, men det er helt op til dig selv, hvad du vælger.

De umiddelbare fordele ved kompatible patroner er prisen. De kompatible producenter har mulighed for at producere billigere, da de ikke skal betale for udviklingen og markedsføring af patronerne og printerne. Kvaliteten er også den samme i langt de største tilfælde og har ofte et højere blækindhold end de originale.

Der findes dog også nogle ulemper, der kan forekomme i nogle tilfælde. Du kan komme ud for, at din printer fejlmelder – men det har sædvanligvis en simpel løsning. En anden umiddelbar ulempe er, at de kompatible blækpatroner kan have tendens til at udtørre hurtigere end de originale, hvis du ikke printer så ofte.

Hvis prisen derfor er den største faktor i din købsbeslutning, giver det bedst mening at købe en kompatibel blækpatron. Hvis du omvendt gerne vil være helt sikker på, at patronen passer til din printer og er ligeglad med de økonomiske omkostninger, kan de originale patroner passe bedre til dig.